Kleine Wooneenheid (KWE)

home-affairs-family-relationship-concept-young-handsome-man-with-afro-hairstyle

Wat is de KWE?

De Kleine Wooneenheid (KWE) is een bijzondere vorm van wonen voor jongeren die zelfstandig willen leren wonen. In deze woonvorm wonen vier jongeren samen in een gewoon woonhuis, waarbij ze dagelijks enkele uren begeleid worden door woonbegeleiders.

Wat is het doel van de KWE?

Het doel van het wonen in een KWE is het verzelfstandigen van de jongeren. De jongeren die in de KWE worden geplaatst zijn zo zelfredzaam, dat ze al bijna zelfstandig kunnen wonen. Voorbeelden daarvan zijn het zelfstandig kunnen vormgeven van een dagelijkse routine, zelfstandig participeren in onderwijs, zorg dragen voor de eigen leef- en woonomgeving, opbouwen en onderhouden van vriendschappen en sociale contacten en allerlei praktische vaardigheden zoals budgetteren, zelfverzorging en hygiƫne.

De meeste jongeren die in de KWE gaan wonen komen vanuit een KWG. Het wonen in de KWE biedt hen een veilige en stabiele omgeving waarin ze kunnen werken aan hun zelfstandigheid en persoonlijke ontwikkeling.

Voor de jongeren is het wonen in de KWE een nieuwe stap in hun leven. Het is niet altijd makkelijk om zelfstandig te moeten zijn en verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen leven. De begeleiders staan voor hen klaar om hen te ondersteunen en te begeleiden bij de uitdagingen die ze tegenkomen. De jongeren leren stap voor stap hoe ze zelfstandig kunnen wonen en leven.

Bij NAAST vinden we het belangrijk dat jongeren zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Vanaf hun 18e tot 21 jaar hebben jongeren de mogelijkheid om flexibel uit te stromen. Indien er nog ambulante begeleiding nodig is, kan de mentor nog een tijdje betrokken blijven.